Heb je veel en langdurig last van stress? Je bent zeker weten niet de enige. Hieronder hebben we enkele tips uitgelicht waarmee je het gevoel van stress kunt verminderen. Heb je langdurig last van stress of burn-out verschijnselen zoek dan ook professionele hulp.

Bepaal de bron

Wanneer je regelmatig last hebt van drukte in je hoofd en stress, dan kan dit ook negatieve invloed hebben op je slaap en prestaties overdag. Ga daarom op ontspannen wijze na welke werkzaamheden, onzekerheden of situaties de stress veroorzaken.

Wees je bewust van de realiteit

Onbewust ben je mogelijk bang dat je iets vergeet, ben je bang dat je iets niet kunt of gaan er doemscenario’s door je hoofd. In je hoofd blijf je er mee bezig. Schijf daarom alles wat je bedenkt gestructureerd op papier, ook de doemscenario’s. Bedenk je vervolgens of dit wel realistisch is en bewaar eventuele nuttige notities. Bedenk je of je iets aan de situatie kunt doen?

  • Ja: dan is er geen reden tot stress.
  • Nee: dan heeft stressen helemaal geen zin.

Overzicht in je omgeving en administratie

Creëer een overzichtelijke omgeving voor jezelf. Leg al je spullen op een vaste plek, zorg dat je een agenda bijhoud en vermijd rommel. Dit zorgt ervoor dat je minder hoeft te zoeken en je al al je spullen snel bij de hand kunt hebben. Een chaotische omgeving heeft negatieve invloed op stressgevoelens.

Ga planmatig te werk

Maak voor jezelf een checklist per dag en deel je taken hierbij op in kleine taken zodat je veel af kunt strepen en overzicht houdt in je planning.

Omgaan met tegenslagen

Tegenslagen zijn soms lastig te accepteren. Ieder mens krijgt hier echter wel eens mee te maken. Probeer de tegenslagen te accepteren en bedenk je dat je niet alleen bent. Vrienden, familie, lotgenoten en professionals kunnen je helpen met afleiding en het verwerken van tegenslagen. Zoek deze hulp als je er niet uitkomt.

Er zijn nog veel meer tips te bedenken voor het omgaan met stress. Waarschijnlijk zijn er meer dan de realistische reden om te stressen, neem daarom diep adem en ontspan.