Logopedie is een bepaalde vorm van zorg die zeer breed inzetbaar is. Een logopedist helpt je met het oplossen van problemen in persoonlijke communicatie. Het houdt dus niet op bij alleen hulp voor mensen die problemen met spraak hebben, maar is een totaaloplossing voor het verbeteren van persoonlijke communicatie voor jong en oud.

Oplossen van problemen met spraak

Problemen met spraak kunnen bij de geboorte al aanwezig zijn, maar kunnen ook ontstaan tijdens het leven. Logopedie helpt bijvoorbeeld mensen die een aangezichtsverlamming hebben gekregen. Door voldoende training op het gebied van spraak met een logopedist, wordt je spraakvermogen weer verbeterd. Andere problemen waar logopedisten je mee kunnen helpen zijn bijvoorbeeld dysartrie, slissen en vertraagde spraakontwikkeling.

Gehoorproblemen verminderen met logopedie

Een logopedist helpt je met communiceren: een combinatie van spreken een luisteren. Zo helpt een logopedist mensen die een cochleair implantaat (CI) hebben gekregen. Een logopedist helpt in samenwerking met de audicien de cliënten om opnieuw te leren horen en communiceren. Ook biedt de logopedist ouders en leerkrachten om te gaan met de (jonge) cliënt. Bij algemene slechthorendheid onderzoekt een logopedist hoe groot een taalachterstand is. Vervolgens kan de logopedist in spelvorm uitstekende begeleiding bieden om de spraakachterstand te verkleinen.

Verbeteren van het slikvermogen

Naast het verbeteren van directe persoonlijke communicatie, helpt een logopedist ook met slikproblemen. Het kan voorkomen dat jonge kinderen last hebben met zuigen, kauwen en slikken. Dit wordt ook wel prelogopedie genoemd. Logopedisten zorgen ervoor dat mondfuncties zich gaan ontwikkelen om deze problemen op te lossen. Prelogopedie kan ook voorkomen bij oudere mensen. In dit geval is het probleem vaak ontstaan door dementie of beroerte.

Waar vind ik een logopedist?

Logopedisten zijn vaak aangesloten bij een overkoepelende organisatie zoals De Praatmaat Groep die meerdere vestigingen hebben. Er is dan altijd een vestiging bij je in de buurt. Zij zijn aangesloten bij diverse kwaliteitsregisters zoals het Kwaliteitsregister OMFT: u bent bij hen altijd verzekerd bent van eerlijke en goede begeleiding. De Praatmaat Groep heeft onder andere een logopedie vestiging in Utrecht.