Veel beginnende zangers vergeten dit aspect van het zingen vaak: het goed leren luisteren. Het gevolg hiervan is dat je al snel vals zingt, niet op de goede toon meezingt of te snel of te langzaam zingt. Als je hier last van hebt, is de kans groot dat je oren niet goed zijn getraind. Om een goede zanger of zangeres te worden, is dat essentieel. We geven je daarom enkele tips om je oren te trainen.

Oren trainen tips

Train je oren om een betere zanger(es) te worden. Tijdens zanglessen, bijvoorbeeld bij zangstudio Roel Bakkum, wordt dit uitvoerig getraind. Je kan ook thuis je oren trainen. Dat kan op de volgende manieren:

1. App

Er zijn handige smartphone-apps waarmee je je oren kunt trainen. Elke dag een paar minuten oefenen is al genoeg om in korte tijd progressie te zien. Een voorbeeld van zo’n handige app is Pitch Improver.

2. Toonladders

Niet iedereen is hier fan van; het is best saai, maar het oefenen van toonladders is een hele goede manier om je gehoor te trainen. Een paar keer per week de toonladder oefenen is genoeg. De sessies hoeven niet langer te duren dan enkele minuten per keer.

  • Begin langzaam met de toonladder en luister bij elke noot of je de juiste toon te pakken hebt
  • Wanneer je merkt dat het goed gaat, kan je het versnellen
  • En verder: oefenen, oefenen en nog eens oefenen

De toonladders kan je spelen op een piano. Kan je geen piano (of een ander geschikt instrument) spelen? Dan zijn er genoeg filmpjes op YouTube of apps voor je smartphone die je kunt gebruiken.

3. Opnemen

Zing een kort stukje, bijvoorbeeld een lange nooit, en neem het op. Speel de opname opnieuw af en probeer dezelfde noot te zingen. Ga net zo lang door tot dit lukt.

4. Luisteren naar andere zangers

Leer van andere zangers. Luister goed naar hoe zij zingen en probeer te ontdekken wat ze met hun stem doen. Kijk bijvoorbeeld naar hoe wijd ze hun mond open doen en hoe hard ze zingen.

5. In een hoek staan

Dit klinkt een beetje raar, maar het werkt: ga in een hoek staan terwijl je zingt. Je hoort jezelf namelijk veel beter als je tegen een muur zingt. Zo hoor je beter wat je precies aan het doen bent met je stem.

6. Melodie verzinnen

Dit is een leuke manier om je oren te oefenen, omdat je tegelijkertijd goed naar jezelf luistert en creatief bezig bent. Neem een losse noot op met bijvoorbeeld je telefoon en zing er daarna een die hoger of lager is. Oefen het een paar keer tot het goed klinkt. Tevreden? Breid het dan verder uit tot je een eigen melodietje hebt gemaakt.

Vergeet ook niet de drie basisprincipes van het zingen (ademsteun, twang en ontspannen) te oefenen. Goed leren luisteren is maar een klein onderdeel van het zingen.