Logistieke bedrijven zijn zeer afhankelijk van een efficiënte supply chain. Hoewel hier niet altijd de prioriteit ligt binnen een bedrijf, is er vaak veel winst te behalen. Met deze tips kun je vrij eenvoudig grote stappen zetten in de verbetering van je supply chain.

 

Stel de juiste doelen

Veel bedrijven meten teveel doelen en gaan op deze manier de mist in. Ga voor jouw bedrijf na wat het hoofddoel van de supply chain is en wat de belangrijkste onderdelen daarvan zijn. Dit zijn de doelen die je zou moeten meten en de onderwerpen waar je je KPI’s op dient af te stemmen.

 

Efficiënte opslag

De beschikking hebben over voldoende opslagruimte kan een uitdaging zijn. De kosten hiervan kunnen snel stijgen wanneer je ruimte extern moet huren. Neem eens de tijd om je eigen ruimte onder de loep te nemen, bijvoorbeeld de indeling van de ruimte. Door het efficiënter in te delen kun je veel kosten besparen.

 

Selectie transportbedrijf

Veel bedrijven zijn al jaren in zee met hetzelfde transportbedrijf. Dan wordt het de hoogste tijd om dit te evalueren. Betaal je nog vaste tarieven en sluit het soort transport nog wel aan bij jouw dienstverlening. Wat zijn de exacte verzendkosten van een pakket? Aangezien de concurrentie tussen de verschillende koeriersdiensten flink is toegenomen, zou het heel goed kunnen dat je kunt besparen of dit vlak.

 

Neem de tijd voor outsourcing

Het merendeel van bedrijven outsourcet een deel van de supply chain. Het is daarom belangrijk dat de processen efficiënt op elkaar aansluiten. Het kan wel een half jaar duren voordat je de juiste partner hebt gevonden, neem dan ook de tijd voor het zoeken naar een geschikt bedrijf. Outsourcing moet het proces verbeteren, het moet niet tot doel hebben om jouw bedrijf slechts van een probleem af te helpen.