Digitalisering gaat al lang niet meer over alleen het bewaren van materiaal uit de geschiedenis, maar ook over hoe je dit voor nu en voor de toekomst goed inricht. Maar wat is digitalisering erfgoed nu eigenlijk? Die vraag wordt voor je beantwoord in de onderstaande tekst.

Wat is digitalisering erfgoed?

Digitalisering kan betekenen dat je je een fysieke bron omzet naar een digitaal bestand. Om dit bestand goed te kunnen terugvinden moet het bestand een duidelijke beschrijving hebben. Deze ‘metadata’ geeft vervolgens de informatie zoals door wie het gemaakt is, wanneer het gemaakt is, wie het mag gebruiken en of er auteursrecht op zit. Het is erg belangrijk dat deze data klopt. Digitalisering erfgoed gaat gepaard met een aantal vragen zoals: wil je dat medewerkers in je organisatie het bestand kunnen terug vinden? Is het voor de toekomst goed opgeslagen? Wat doe je met het origineel? Enzovoort. Het is dus handig om even te onderzoeken hoe het precies in zijn werk gaat of om hier een coach voor te zoeken.

Wat zijn voorbeelden van dingen die je kunt digitaliseren?

Tegenwoordig zijn er veel bestanden die niet eens een fysieke bron hebben, omdat veel dingen van oorsprong al digitaal zijn. Digitalisering erfgoed is dus al zo ver, dat een fysieke vorm niet meer bestaat. Het klinkt allemaal erg moeilijk, maar hier gaat het dus over apps, mailtjes, foto’s, video’s en berichtjes. Er zijn ook veel voorbeelden te benoemen van digitalisering erfgoed waarbij de oorsprong zich wel kent in een fysieke vorm. Denk hierbij aan scripts, brieven, film- en geluidsopnames en posters. Deze zijn allemaal om te zetten in een digitaal bestand.

Orde in het digitale archief

Als organisatie is het van belang dat je digitalisering erfgoed bij houdt. Je moet dus nadenken over dingen zoals: is dit bestand in de toekomst nog toegankelijk? Je moet het materiaal dus bestendig maken voor de toekomst. Ook moet je een duidelijk onderscheid maken in verschillende categorieën, zodat de bestanden gemakkelijk te vinden zijn. Wanneer je alle zaken goed op orde hebt kun je ook meteen aan een groter publiek laten zien wat je allemaal in huis hebt, wat alleen maar positieve effecten heeft!