Vastgoed is tegenwoordig een interessante investeringsmogelijkheid. Het vervolgens verhuren van een woning vraagt om een goede voorbereiding, want er zijn vele mogelijke juridische valkuilen die duur kunnen uitpakken. Een enkele juridische kwestie kan de hele jaarlijkse winst van een huurwoning in rook doen opgaan. Daarom zijn hier 10 manieren om jezelf voor te bereiden op en te beschermen tegen juridische problemen.

 

Leefbaarheid

Wetten op de leefbaarheid variëren van regio tot regio en vereisen dat de huurwoning een veilige, comfortabele leefomgeving biedt voor de huurders. Als je deze zaken verwaarloost, en/of langzaam of ondoeltreffend reageert op mankementen in het huis, kan dit eindigen in een geschil tussen verhuurder en huurder. Neem klachten serieus en zorg dat het pand in een fatsoenlijk staat is.

 

Spoedgevallen

Om aansprakelijkheid te vermijden is het essentieel dat je snel reageert op dringende oproepen en onderhoudsverzoeken. Dat betekent dat je in het weekend en op vakantie ook bereikbaar moet zijn om snel te kunnen handelen. Vaak heb je er zelf ook baat bij; zo kan een gesprongen leiding kan veel schade veroorzaken aan het pand.

 

Borg

In het huurcontract kan aan de huurder een bedrag gelijk aan een maandbedrag van de huur worden gevraagd als borgsom. Dit betekent ook dat je een goede financiële administratie moet hebben en dat de borg binnen een acceptabele termijn wordt teruggestort nadat de huurovereenkomst is opgezegd.

 

Goede administratie

Je bent het best beschermd wanneer je een nauwkeurige administratie bijhoudt van alle verzoeken van huurders, inclusief wanneer en hoe je hebt gereageerd. Dit is de belangrijkste bron van betrouwbare informatie in een rechtszaak, dus bewaar datum- en tijdregistratie van alle communicatie tussen huurder en verhuurder.

 

Privacy gevoelige informatie

Als eigenaar van een woning heb je toegang tot de persoonlijke informatie van je huurders en je bent verplicht deze informatie veilig te bewaren. Als je er niet in slaagt om deze persoonlijke gegevens vertrouwelijk te houden, zowel in wat je persoonlijk deelt als in de manier waarop je de gegevens opslaat, kun je hiervoor aansprakelijk worden gesteld.

 

Actuele wetgeving

Eigenaars van huurwoningen moeten op de hoogte blijven van alle nationale, lokale en relevante wetten, codes en voorschriften om rechtszaken, aansprakelijkheid en kosten te vermijden.  Het is van cruciaal belang dat jij of je vastgoedbeheerder op de hoogte blijft van regelgeving.

 

Heb je toch een juridisch geschil met je huurder? Van Koutrik Advocaten Amsterdam kan je voorzien van deskundige hulp.