Het alom bekende software bedrijf Microsoft is in 1975 opgericht door Bill Gates en Paul Allen. Dit Amerikaanse bedrijf heeft een hoge positie op de lijst van beursgenoteerde bedrijven. Het was in 2019 meer dan 1000 miljard dollar waard. Het wordt gerekend als het grootste software bedrijf ter wereld. In deze blog gaan we in volgelvlucht door de geschiedenis van dit kollossale bedrijf.

Hoe het begon…

Zoals zoveel goede ideeën begon Microsoft eenvoudig. Twee vrienden, Bill en Paul hadden het idee om software te schrijven voor een microcomputer: de Altair 8800. De uitvoering hiervan was een succes en een samenwerking met twee Amerikaanse bedrijven MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems) en het bekende IBM volgende. Uiteindelijk werd er een PC ontwikkeld die de naam IBM Personal Computer droeg. Het besturingssysteem droeg de naam MS-DOS. Dit laatste betekende de grote doorbraak van Microsoft in vele markten, want er waren veel programma’s van andere softwareontwikkelaars die konden draaien onder MS-DOS. Op 4 april 1975 werd Bill Gates CEO van het op die datum opgerichte Microsoft. Tevens werd Microsoft Press opgericht, een uitgeverij die boeken op het gebied van computertechnologie uitgeeft.

Windows

In de jaren naar de oprichting heeft Microsoft veel innovatieve producten op de markt gebracht. Een van de meest bekende, Microsoft Windows, werd op 20 november 1984 uitgebracht. Dit systeem was in feite een grafische schil rond MS-DOS. Dit laatste operating system werkt met commando’s die je moet typen, in tegenstelling daarmee werkt Windows met een muis en cursor waarmee je bestanden kunt aanklikken. Zo kon je sneller werken en had je de beschikking over meer grafische mogelijkheden.

Office

Het grootste deel van de PC’s op aarde draait op Windows en het grootse aantal bedrijven ter wereld draait werkt met Microsoft Office. Het Microsoft Office pakket bestaat o.a. uit Word en Excel. Dit zijn twee programma’s waarmee tekstverwerking en rekenen mogelijk is, beiden zijn wereldwijd erg populair, zowel privé als zakelijk. Het pakket werd in 1990 voor het eerst uitgebracht.

Microsoft en het internet

Op 26 mei 1995 stuurde Bill Gates een memo naar het bedrijfskader met de titel: “The Internet Tidal Wave”. In de memo stelt Gates dat het internet de meest ingrijpende uitvinding/ontwikkeling is sinds de eerste betaalbare en veelgebruikte IBM PC (1981). Microsoft heeft vanaf deze datum sterk de focus op het internet en wil dat haar producten hiermee compatible zijn. Drie maanden na deze memo wordt MSN gelanceerd in combinatie met Windows ’95. Windows 95 was het eerste 32bit OS voor consumenten. De bekende taakbalk en startknop doen hun intrede in deze versie. Wat ook nieuw was aan deze versie van Windows is de integratie van MS-Dos in het programma, dit was bij de eerdere Windows versies niet het geval. Windows 95 is hiermee een onafhankelijk besturingssysteem. In de marketingcampagne rond het besturingssysteem wordt sterk de nadruk gelegd op het concept van ‘ontdekken’. Dit hangt samen met het idee van ‘browsen: het zoeken of ‘surfen’ op het internet. Het online zijn wordt in de jaren hierna deel van de populaire cultuur.

Latere ontwikkelingen

Na de samensmelting van online en operating system volgen er meer ontwikkelingen:

  • Windows XP op 25 oktober 2000, het systeem wordt ook in 2019 nog (hetzij niet langer ondersteund) gebruikt. Een jaar later wordt de spelcomputer van Microsoft geïntroduceerd: de Xbox.
  • Op 16 januari 2002 ontwikkelde Microsoft het applicatieframework: .Net, dat een vloeiende samenwerking tussen applicaties in verschillende programmeertalen mogelijk maakt. Uit dit framework, gebaseerd op Java, is de functie van .Net developer geboren
  • Windows Vista in januari 2007 (verbeteringen in de beveiliging en gebruiksgemak)
  • Windows 7 werd gelanceerd op 22 oktober 2009 (Verbeteren van Windows Vista, grafisch minder zwaar om te draaien in vergelijking met voorganger)
  • Vanaf 2010 richt Microsoft zich op Windows 8, later Windows 10, de Windows Phone, Surface (een computer / tablet ontwikkeld door Microsoft)

Conclusie

Microsoft is een begrip in de software development branche. Ze staan aan de basis van diverse innovaties en applicaties die overal ter wereld gebruikt worden. Microsoft Office wordt wereldwijd door zo’n 1 miljard mensen gebruikt. De komende jaren zullen we zeker meer innovaties gaan zien door dit softwarebedrijf met de iconische status.

Meer ontdekken?

Op onze site lees je over hoe je om kunt gaan met juridische problemen op het gebied van huurrecht en krijg je tips over personeel screenen voor je bedrijf.